אמנם נזק כלכלי אישי איננו מצב אופייני רק למשבר הקורונה, אך במהלכו כמות החשבונות שנקלעו לחובות כבדים גדלה במיוחד.
האם זה אומר שכל מי שנקלע לחובות נמצא בדרך לחדלות פירעון? הנה 3 נורות אזהרה שיקלו על גילוי הבעיה.
האם חדלות פירעון תהפוך למכת מדינה?
המשק סובל ממצוקה כלכלית קשה שנמצאת בעלייה חדה מתחילת משבר הקורונה ורבים מהאנשים מבינים שגם אם כרגע מסופק להם פתרון זמני לתקופת החל"ת או האבטלה, הם נמצאים בדרך הקלה לפערים תזרימיים שילוו אותם שנים קדימה. לכן לא יהיה מפתיע לגלות שבתוך שנה-שנתיים מהיום, רבים יצטרפו להליכי חדלות פירעון, שמחליפים בפועל את הליך פשיטת הרגל שהיה נהוג עד לשנת 2018. מי הם אותם אנשים?
כאוס בחשבון הבנק
אחד הדברים המובהקים שיכולים לאותת על חדלות פירעון בעתיד הקרוב הוא היציאה מסדר ושליטה בחשבון הבנק: תשלומים שחוזרים, פיגורים, כשלים ביכולת לעמוד בהחזרי ההלוואות והוצאות שגדלות כנגד הכנסות שקטנו במהלך התקופה. חשבון בנק שאיננו מתנהל באופן יציב ומסודר מוגדר לפי הבנק כחשבון בעל סיכון. הבנק ידרג אותו עם הזמן במיקום נמוך יותר וכך יצטמצמו בפני בעל החשבון האפשרויות לנטילת הלוואה, לקבלת אשראי, לשימוש בפנקס צ'קים ועוד.
הוצאות כנגד הכנסות
הזכרנו את הנושא כבר בסעיף הקודם, אך חשוב להתעכב עליו משום שיציאה מאיזון בנושא, היא זו שמביאה את מרבית חדלי הפירעון למצבם. ככל שההכנסות לא מצליחות לכסות על ההוצאות, מתעוררים פערים שמאלצים את בעלי החשבון להתמודד עם עיכובים בתשלומים, החזרים וסנקציות שיוטלו עליהם לאורך זמן מגופים שונים להם הם חייבים.
כאשר בתקופה שבה ההכנסות מצומצמות אך נראה שההוצאות רק ממשיכות להתגבר (משיכות גבוהות בחשבון, הוראות קבע חדשות, מינוי על דברים חדשים וכד'), הבנק רואה בכך סימן להתנהלות בלתי נכונה ומכאן קצרה הדרך לבעיות נוספות.
פגיעה בדירוג האשראי
אם הבנק (או חברת האשראי) מגביל כעת את האשראי שלכם באופן יזום ואף מקפיא את השימוש בכרטיס, חוסם את המשיכה בכספומט ואף דורש מכם לסור לסניף ולהסדיר את חובותיכם, עליכם לראות בכך כנורת אזהרה חמורה. במצב זה, הדירוג שלכם בבנק כבר נפגע ולכן אם התנהלותכם הנוכחית תימשך, הבעיה תמשיך להתגלגל כמו כדור שלג בלתי ניתן לעצירה. מעבר לכך, חייבים שסובלים מפגיעה בדירוג יהיו מנועים מלקבל הלוואות ומשכנתאות למשך שנים רבות.
ייעוץ מקצועי ליוצאים מאיזון כלכלי
הליכי חדלות פירעון מעוניינים להביא כיום את החייבים למצב של שיקום כלכלי, שיאפשר להם לשוב להתנהלות תקינה ואפקטיבית יותר לאחר תקופת ההחזר הקשה. ועם זאת, מדובר בהליך מורכב, נוקשה ובלתי מתפשר, שנחשב כאמצעי קיצון לאנשים שאזלו עבורם כל האפשרויות. אם נקלעתם לאחד או יותר משלושת האיתותים שפורטו כאן, אתם מוזמנים להתייעץ עם עורך דין חדלות פירעון ולבדוק את האפשרויות שיתאימו למצבכם האישי.